Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy 2020. május 20-tól az ügyfélfogadást fokozatosan, egyelőre korlátozott ügytípusok tekintetében újraindítjuk. Időpontot foglalni kizárólag emailben lehet a consulate.ank@mfa.gov.hu email címen keresztül.

Az ankarai nagykövetség konzuli részlegére kizárólag maszkban lehet belépni és a higiéniás előírásokat (pl. kézfertőtlenítés, távolságtartás) szigorúan be kell tartani! Kérjük, a megadott időpontban érkezzenek!

Ügytípusok:

18 éven felüliek útlevél vagy személyi igazolvány kérelmét csak akkor tudjuk fogadni, ha az okmány legfeljebb három hónapon belül járt le, vagy legfeljebb egy hónapon belül fog lejárni.

Gyermek születésének hazai anyakönyvezése iránti kérelem és az ehhez kapcsolódó egyéb kérelmek (úti okmány igénylése, anyasági támogatás, FÉTÁM) ismét benyújthatók, előzetesen, emailben foglalt időpontban. Házasságon kívül született gyermekek esetén a születés hazai anyakönyvezésének előfeltétele, hogy az apa a gyermekre teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot tegyen. A születés hazai anyakönyvezése iránti kérelmet abban az esetben tudjuk felvenni, ha rendelkeznek külföldi (török) hatóság előtt tett teljes hatályú apai elismerő nyilatkozattal és annak hiteles magyar fordításával (A fordítás hitelesítését a konzuli részlegen tudja kérelmezni).

A következő ügytípusokat szintén előzetesen egyeztett időpontokban tudjuk fogadni:

  • másolat/fordítás-hitelesítés;
  • erkölcsi bizonyítvány igénylése;
  • haláleset hazai anyakönyvezése;
  • családi állapot igazolás;
  • anyakönyvi okirat kiállítás.

Állampolgárság igazolása és egyszerűsített honosítás iránti kérelmeket továbbra sem tudunk fogadni.

Sofőrök C típusú schengenivízumkérelmei abban az esetben nyújthatók be, ha a kérelmező rendelkezik hosszabb (legalább egyéves) érvényességű, többszöri belépésre jogosító, Magyarország által kiállított schengeni vízummal, amelynek érvényessége a közeljövőben járna le, vagy legfeljebb két hónapon belül járt le, és a felhasználása jogszerű volt. Személyes megjelenés nem szükséges, ha a kérelmező 59 hónapon belül szolgáltatott biometrikus azonosítókat (ujjnyomat, fénykép, aláírás). Külön kiemeljük, hogy olyan fuvarozói kérelmek, ahol nincs schengeni vízum, vagy más tagállam által kiadott vízumelőzménnyel rendelkezik, a kérelmek semmilyen indokkal, még kivételesen sem vehetők át.

Egyéb célú schengeni vízumkérelmet továbbra sem tudnak benyújtani, tekintettel a külföldi állampolgárok Magyarország területére történő belépési korlátozására.

Kiemelt nemzetgazdasági érdekből történő beutazás esetén a cégek munkavállalóinak főszabályként tartózkodási engedélyre van szükségük. A tartózkodási engedély-kérelmeket Magyarországon az Enter Hungary weboldalon (https://enterhungary.gov.hu/eh/) keresztül tudják benyújtani. Ezen kérelmeket is csak kiemelt beruházást megvalósító és a kormány stratégiai partnerei, valamint az ICT fogadószervezet nyújthat be akkor, ha a külföldi munkavállaló külföldön tartózkodik.

Tartózkodási engedély átvételére jogosító D-vízumkérelmeket június 15-ét követően lehet benyújtani az AS VISA vízumközpontban, melyhez a következő honlapon tudnak időpontot foglalni: https://konzinfoidopont.mfa.gov.hu/home

Felhívjuk a figyelmet, hogy a Magyarországra történő utazáskor az egyes érintett országokba való belépés, tranzitálás feltételeinek való megfelelés, a vonatkozó szabályokról való tájékozódás az ügyfél feladata és felelőssége. Fontos továbbá, hogy az érvényes vízum birtokában is a határok átlépése csak a 194/2020 sz. kormányrendeletben meghatározott kivételekkel és feltételekkel lehetséges (pl. COVID-19 fertőzés gyanúját nem állapították meg, 14 napos karantén-kötelezettség). A jogszabályban meghatározott esetekben az egyedi felmentés beszerzéséről az ügyfélnek magának kell gondoskodnia!

További információ Magyarország Kormányának koronavírus tájékoztató weboldalán (https://koronavirus.gov.hu/), valamint az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) weboldalán (http://www.police.hu/hu) érhető el.

Valamennyi vízumkérelmezőnek nyilatkoztatnia kell arról, hogy tudomásul veszik és vállalják a járványügyi korlátozásokat, különösen azt, hogy a vízum nem jelent beutazási engedélyt; azt a kérelmezőnek kell beszereznie az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) http://www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes, illetve az ugyfelszolgalat@orfk.police.hu emailcímen. Ebben az ankarai konzuli hivatal nem tud szerepet vállalni.