2018. november 12-15. között nagykövetségünk több kulturális rendezvényt szervezett Újbuda Önkormányzatával közösen a török fővárosban, amelynek központi eleme a „Nézőpontok” címmel megrendezett kiállítás volt három újbudai festőművész, Kondor Attila, Mátyási Péter és Kecskés András műveiből.

2018. november 13-án a nagyköveti rezidencián az ankarai Nagykövetek Házastársai Szervezete (SHOM/Spouses of Heads of Missions) soros ülésének Kiss-Henézi Dóra nagykövetné asszony, egyben a szervezet főtitkára volt a vendéglátója, amely keretében került sor az a kiállítási anyag első bemutatására. A programon mintegy hatvan fő, ötven ország (V4-es, számos európai), nemzetközi szervezet (WHO, UNHCR, UNFPA) és a DMEDD (Dışişleri Mensupları Eşleri Dayanışma Derneği/ Ministry of Foreign Affairs Spouses’ Solidarity Association, Külügyminisztériumi Házastársak Egyesülete) képviselői vettek részt. 

Rendezvénysorozatunk központi eseményére, a „Nézőpontok” című kiállítás megnyitójára november 14-én, Ankara legnagyobb kerületének kulturális központjában került sor mintegy kétszáz fő részvételével. Az eseményre a török politikai, gazdasági, tudományos és kulturális élet, valamint a diplomáciai testület tagjai, közöttük számos nagykövet, közöttük az ankarai EUDEL vezetője, az isztambuli és ankarai Francia Intézet igazgatói, az Ankara Egyetem művészettörténész oktatói és hallgatói, a Hungarológia Tanszék hallgatói, valamint számos értelmiségi látogatott el. Az esemény résztvevőit köszöntötte Kiss Gábor nagykövet, majd az Ankara Egyetem művészettörténész professzora, Kiymet Giray méltatta a kiállított anyagot, végül Dr. Simicskó István országgyűlési képviselő tartott beszédet.

Kiss Gábor nagykövet köszöntőjében kiemelte a magyar-török kulturális kapcsolatok történelmi aspektusait, valamint az erre építkező, a kortárs magyar művészet bemutatására vonatkozó törekvéseinket, mint a társadalmak közötti érintkezések erősítésének és jövőbeni folytatásának egyik fontos elemét. Giray professzor asszony – aki elsősorban szakmai szempontból elemezte a kiállított műveket – beszédében hangsúlyozta, hogy mint a magyar művészeti élet tisztelője, nagy érdeklődéssel várta a kiállítási anyag megtekintését, amely felülmúlta várakozásait. Nemcsak a művek látványa, de az alkalmazott eszközök is újszerűek, a fény és árnyék összetettségének ábrázolása különös hangulatot ad a kiállított képeknek. Dr. Simicskó István beszédében kitért Újbuda törökországi kapcsolataira, mint a mélyen gyökerező magyar-török kapcsolatok egyik dinamikusan fejlődő és a tartalmas testvérvárosi kapcsolatok sorába jól illeszkedő elemére. Megállapította, a kiváló magyar-török kulturális kapcsolatokat jól tükrözi, és még élőbbé teszi a mostani kiállítás, hiszen alkalmat nyújt arra, hogy a magyar és török képzőművészek kölcsönösen értelmezzék a világot sajátos kifejezésmódjukkal, tükrözve belső lelki folyamataikat is.   

A kiállítás Ankarában két hétig látható, utána november 30-ától Isztambulban kap helyet, Újbuda "testvérvárosának" számító Bahcelievler kerületben elhelyezkedő Akif Emre Kulturális Központban lesz majd megtekinthető.