Magyarország Ankarai Nagykövetsége 2018. március 10-én tartotta meg az immár hagyománnyá vált ünnepi megemlékezését az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 170. évfordulója alkalmából a külképviseletnél található Kossuth emléktábla előtt. A rendezvény keretében Kiss Gábor nagykövet beszédet mondott és koszorút helyezett el a Kossuth Lajosnak emléket állító tábla előtt.

A misszióvezető ünnepi beszédében a magyar nemzeti identitás egyik fundamentumaként jellemezte a ’48-as eseményeket, mely során eleink vérüket ontva és életüket áldozva tettek tanúbizonyságot a szabadság iránti elkötelezettségük mellett. Kiemelte, hogy török barátaink az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc vérbe fojtását követően elsők között nyújtottak segítő kezet, illetve menedéket a hazából menekülni kényszerülő honfitársainknak, többek között Kossuth Lajosnak. Hangsúlyozta, elődeink példamutatása ma is erőt ad népeinknek, melynek nyomán Magyarország és Törökország kapcsolatai a kölcsönös értékek, érdekek és bizalom alapján stratégiai partneri viszonnyá váltak, s azok minden területen fejlődnek az utóbbi években.

A koszorúzást követően az esemény fogadással folytatódott a nagykövetség épületében a megjelent közel 60 vendég részvételével, köztük az ankarai Török-Magyar Baráti Társaság tagjaival, az Ankarai Egyetem Hungarológiai Tanszékének, valamint a török sajtó képviselőivel. A fogadáson az ankarai magyar gyermekek az ünnephez kapcsolódó versek és dalok előadásával színesítették a rendezvényt, amelyen tavalyhoz képest nem csak az ankarai magyar kolónia, hanem a török sajtó részéről is többen vettek részt.

Az ankarai eseményt követően nagykövetségünk március 12-én részt vesz Küthyában, az ottani Kossuth-háznál tartandó ünnepségen, valamint március 13-án Izmirben is megemlékezést szervez az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 170. évfordulója alkalmából, melynek keretében egyebek között felavatásra kerül Kossuth Lajos emléktáblája a város kikötőjében.