21 Jan

2017. január 21-én ünnepélyes keretek között tett esküt a magyar nagykövet rezidenciáján Demet Sabanci Cetindogan Magyarország új adanai tiszteletbeli Konzulja. Az Adanai Tiszteletbeli Konzulátus 2017. január 23-án kezdi meg működését.

Megnyitó beszédében Kiss Gábor, Magyarország ankarai nagykövete elmondta, Magyarország és Törökország kapcsolatai a kölcsönös értékek, érdekek és bizalom alapján stratégiai jellegűekké váltak, s azok minden területen fejlődnek. A nagykövet hangsúlyozta, van mire építkeznünk, vannak elérendő aktuális céljaink, és vannak távlati terveink is a két ország kötelékeinek erősítésére. Kiss Gábor hozzátette: az új tb. konzulátus működése a gazdasági kapcsolatokra is jótékony hatással lesz.  Tevékenysége minden bizonnyal hozzájárul ahhoz, hogy az együttműködési lehetőségek feltárásával és kiaknázásával a kereskedelmi forgalom jelentős növekedésnek induljon Adana tartomány és Magyarország között.

 

 

Demet Sabanci Cetindogan köszöntőjében elmondta, kinevezése családja számára is rendkívül értékes gesztus, s nagyon boldog, hogy megbízatása révén a jövőben még többet tehet a két ország kapcsolatainak elmélyítése érdekében.

A magyar-török Gazdasági Vegyesbizottság március elején tartja ankarai ülését, amelyhez kapcsolódóan Szijjártó Péter külügyminiszter is ellátogat Ankarába, a magyar-török Felső Szintű Stratégiai Tanács következő ülésére – várhatóan tavasszal – szintén Ankarában kerül sor.