Október 23-ai nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódóan a korábbi évek hagyományaihoz hasonlóan nagykövetségünk október 17. és 19 között több rendezvényt is szervezett Törökország fővárosában és azon kívül is. 

A rendezvénysorozat október 16-án magyar gasztronómiai esttel kezdődött az ankarai JW Marriott Hotel különtermében, ahol magyar borok és ételek kerültek felszolgálásra, utóbbiak magas színvonalú elkészítéséről három magyar séf gondoskodott, a zenét egy magyar cigányzenekar szolgáltatta. Az eseményen a török politikai és gazdasági élet, valamint a helyi DT általunk meghívott reprezentánsai vettek részt, mintegy 60 vendég, közöttük egyebek mellett Faruk Kaymakcı külügyminiszter-helyettes, Gülhan Ulutekin, a KÜM illetékes területi főosztályvezetője, valamint a brit, a kínai, az orosz, a japán, a görög, litván, ír, belga és a V4 nagykövetek.

Október 17-én a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Török Tagozatának delegációja Kiss Gábor nagykövet kíséretében látogatást tett Trabzonban, amelynek során magyar és török üzletembereke részvételével egyeztetést folytattak trabzoni partnerükkel . Kiss Gábor misszióvezető emellett találkozott a trabzoni tartomány kormányzójával. A megbeszélésen – melyről a török sajtó széles körben számolt be – felek áttekintették a testvérvárosi kapcsolatokat ápoló Trabzon és Szigetvár közötti kulturális és oktatási, valamint a Magyarország és Trabzon tartomány közötti kereskedelmi és gazdasági együttműködés lehetőségeit.

Rendezvénysorozatunk központi eseményének számító nemzeti ünnepi fogadásra október 18-án mintegy ezer fő részvételével – köztük a török politikai, gazdasági, tudományos és kulturális élet, valamint a diplomáciai testület tagjai, akik közül többen Isztambulból, Izmirből és Antalya-ból látogattak el – került sor. Az esemény díszvendége török részről Gonca Yılmaz Batur, a kereskedelmi tárca miniszter-helyettese volt. Az eseményen a török KüM képviseletében a kapcsolatainkban fontos szerepet játszó több főosztály vezetője, illetve munkatársai vettek részt. A fogadáson a Kardos Iván vezette cigányzenekar szolgáltatta a zenét, valamint a helyszínen bemutatásra kerültek a nemrégiben Erdoǧan elnök budapesti látogatása során átadásra került Gül Baba türbét promotáló felvételek.

Kiss Gábor nagykövet ünnepi beszédében röviden ismertetve október 23-ai nemzeti ünnepünk fontosságát kiemelte, 56-os hőseinknek köszönhetően ma minden magyar élvezheti a szabadság gyümölcsét. Külön hangsúlyozta, hogy mindig tisztelettel kell adóznunk dicső tetteket végrehajtó eleink emléke előtt, amely nemzetünk identitásának az egyik alappillére. A kétoldalú török-magyar kapcsolatokat méltatva a misszióvezető elmondta, a török nép mind gyászban mind pedig örömben szolidaritásáról biztosította Magyarországot, miként a magyar nép is tette két évvel ezelőtt a puccskísérlet alkalmával. Nemcsak népeink, hanem kormányaink között is kiváló a kapcsolat a nagykövet szerint, amelyet jól mutat, hogy nemrégiben Magyarországra látogatott Recep Tayyip Erdoǧan török kormányfő, amelynek alakalmával megnyitotta a török-magyar barátság szimbólumának számító felújított Gül Baba türbét.  

Az est török díszvendége Gonca Yılmaz Batur beszédében kifejtette, hogy Törökország hazánkat egyik legértékesebb európai szövetségeseként tartja számon, amely abból adódik, hogy számos a két állam számos nemcsak gazdasági és kereskedelmi, hanem történelmi és kulturális területen is hatékony együttműködés folytat.  

Az nemzeti ünnepi fogadáson a vendégek ez alkalommal is magyaros ételeket fogyaszthattak és magyar zenét hallgathattak. A fogadáshoz kapcsolódóan az este folyamán Gájer Bálint jazz énekes adott koncertet a szálloda bárjában.

Október 19-én a Török Történettudományi Társaság (Türk Tarih Kurumu - TTK) épületében került megnyitásra a magyarországi orientalisztika jeles alakjait bemutató „Kelet Magyar Kutatói” elnevezésű kiállítás, amelyet Kiss Gábor nagykövet nyitott meg. Ezt követően a TTK alelnöke előadást tartott a résztvevőknek a török-magyar kapcsolatok történetéről. Az esemény közel száz fő részvételével zajlott le, amelyen az ankarai Török-Magyar Baráti társaság és a helyi magyar kolónia több tagja is jelen volt.  

Nemzeti ünnepi fogadásunkról a török sajtó széles körben számolt be, illetve a török állam Anadolu hírügynökség újságírója exkluzív interjút készített Kiss Gábor nagykövettel a kétoldalú török-magyar kapcsolatok helyzetét illetően.