2022. november 3-án a trabzoni Şenol Güneş Spor Kompleksi stadionban helyi idő szerint 20:45 órai kezdettel rendezik meg a Trabzonspor - Ferencváros TC UEFA Európa Liga labdarúgó mérkőzést.

Törökországba magyar állampolgár érvényes útlevéllel léphet be, amely útlevélnek még legalább 180 napig kell érvényesnek lennie. A belépéshez vízum nem szükséges. A magyar személyi igazolvány az országba való belépésre nem jogosít. Javasoljuk, hogy okmányaikról készítsenek másolatot, és azt mindig tartsák maguknál, továbbá kiemelten figyeljenek útiokmányaikra, értékeikre.

Javasoljuk, hogy a szurkolók saját biztonságuk érdekében csak a Ferencváros TC által szervezett keretek között utazzanak Trabzonba a mérkőzésre. Amennyiben egyéni szervezésben utaznak, kérjük vegyék figyelembe, hogy Trabzon Magyarországról isztambuli átszállással érhető el.

A Konzuli Szolgálat a mérkőzésre szóló jegyek beszerzésében, árának visszatérítésében nem tud segítséget nyújtani.

A stadionba történő beléptetést átvizsgálás előzi meg, szúró,- vágóeszközök, gyúlékony, robbanásveszélyes anyagok, sérülés okozására alkalmas vagy pirotechnikai eszközök, továbbá alkoholos italok, kábítószerek és stimulánsok bevitele nem engedélyezett.

A mérkőzés helyszíne: Şenol Güneş Spor Kompleksi

Közbiztonság

Törökország biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listáján található, Délkelet-Törökország szíriai határral szomszédos hat tartománya (Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak) kivételével, melyek továbbra is az I. biztonsági besorolási kategóriában maradnak.

Az elmúlt évek során Törökország különböző térségeiben nemegyszer kritikus biztonsági helyzet alakult ki, továbbá a nagyvárosokat is érintő, súlyos következményekkel járó terrorcselekményekre is sor került. Felhívjuk a szurkolók figyelmét, hogy fokozott figyelemmel járjanak el utazásuk során. Vagyoni vagy személy ellen elkövetett bűncselekmények esetében szíveskedjenek gondoskodni rendőrségi jegyzőkönyv felvételéről is. Közszeméremsértő viselkedés esetén a helyi rendőrség eljárást indíthat.

Segélykérő telefonszámok:

  • Tűzoltóság (itfaiye): 110
  • Mentők (ambulans): 112
  • Közlekedési rendőrség (trafik polisi): 154
  • Rendőrség (polis): 155
  • Csendőrség (jandarma): 156

Fizetőeszközök:

Törökország hivatalos fizetőeszköze a török líra. Az üzletekben és vendéglátóhelyeken általában bankkártyával is lehet fizetni, a legtöbb nemzetközi típusú bankkártya használható.

Egyéb tudnivalók:

A telefonhívás kezdeményezésének és fogadásának percdíjai szolgáltatótól függetlenül lényegesen magasabbak, internethasználathoz pedig egyes esetekben külön roaming-csomagot kell vásárolni. A pontos feltételek iránt kérjük, érdeklődjön szolgáltatójánál!

Az utazási tanácsokról bővebben a Konzuli Szolgálat honlapján olvashat, a következő linken: 

https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/torokorszag

Teendők útlevél, személyi igazolvány eltulajdonítása, elvesztése esetén:

Amennyiben ellopják vagy elveszíti útlevelét, személyi igazolványát, ezt feltétlenül jelentse be a rendőrségen, ahol kérésére kötelesek felvenni egy olyan jegyzőkönyvet, amelyben szerepel az útlevél, személyi igazolvány eltulajdonításának, ill. elvesztésének ténye, körülményei, személyes adatai. Amennyiben ez a hazautazás meghiúsulásával járna, kérjük, vegye fel a kapcsolatot az Ankarai Nagykövetség konzuli részlegével a lenti vészhelyzeti telefonszámon.

Magyar nyelvű vészhelyzeti telefonszám bajbajutott magyar állampolgárok részére a mérkőzés idejére: +90 505 677 3176. A telefonszám 2022.11.02-án reggel 9.00 órától 2022. 11. 04-én délután 18.00 óráig él.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium központi ügyeleti telefonszáma: +36 80 368036, viber: +36 30 3636555, whatsapp: + 36 30 3636111.

Egészségügyi ellátás:

Mintegy 1500 török kórház egyharmada magánkórház (özel hastanesi). Ezen kórházak színvonala a legmagasabb, ugyanakkor a szolgáltatásaik díjszabása is jelentősen magasabb, mint az állami kórházaké. Feltétlenül javasoljuk, hogy az utazás idejére kössenek baleset- és utasbiztosítást!

Tanácsoljuk, hogy a törökországi tartózkodás során mindvégig csak palackozott vizet igyanak. Csapvíz fogyasztását nem ajánljuk.

Az esetleg szükségessé váló konzuli segítségnyújtás megkönnyítése érdekében javasoljuk, hogy a kiutazó szurkolók előzetesen regisztrálják trabzoni utazásukat a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának honlapján is szereplő, következő linken: https://konzinfo.mfa.gov.hu/regisztralja-kulfoldi-utazasat

Magyarország Ankarai Nagykövetsége Konzuli Hivatalának elérhetőségei:

  • Cím: Sancak Mahallesi, Layos Kosut Caddesi No.2., / Kahire Caddesi No. 30.
    06550 Yildiz, Cankaya/Ankara, Törökország
  • Ügyeleti vészhívó: +90 505 677 3176 (kizárólag vészhelyzet esetén, a nap 24 órájában hívható ügyeleti mobilszám, a mérkőzést megelőző naptól a mérkőzést követő napig elérhető)
  • E-mail: consulate.ank@mfa.gov.hu

Magyarország Isztambuli Főkonzulátusának elérhetőségei:

  • Cím: POLAT OFIS B Blok Imrahor Cad. Yankı Sokak No: 27 Gürsel Mah. Kağıthane
    34400 Istanbul/ Törökország
  • Email: consulate.ist@mfa.gov.hu