2018. június 7-én került sor Ankarában a Közép-európai Filmnapok megnyitójára. A június 10-ig tartó rendezvény keretében a V4 országokat reprezentáló nyolc film kerül bemutatásra. 

Az Isztambulban működő cseh, szlovák, lengyel és magyari baráti társaságok, illetve egyesületek által kezdeményezett és a Visegrád Alap által támogatott projekt a tavasz folyamán már Isztambulban és Izmirben is megrendezték, Ankarában a Büyülü Fener Filmszínház fogadókészségének és a visegrádi országok ankarai nagykövetségeinek aktív szerepvállalásának köszönhetően valósulhatott meg. Az ünnepélyes megnyitón a V4 nagykövetek és a szervező szervezetek képviselői mellett mintegy 100 vendég vett részt.

A V4 országok nevében a soros elnökség okán Kiss Gábor nagykövet köszöntötte a vendégeket. Beszédében kitért a Visegrádi Csoport keretében zajló együttműködés alapjaira és jelentőségére, ismertette annak főbb területeit. Hangsúlyozta, a V4 sikeres működésében fontos szerepet játszanak az olyan civil kezdeményezések is, mint ami a közép-európai filmnapok törökországi megvalósításához vezetett. Az ilyen jellegű kulturális programok is tovább erősítik az országaink közötti kötelékeket, segítik a visegrádi országok és Törökország kulturális értékeinek kölcsönös és minél szélesebb körben történő megismertetését. A nagyköveti beszédet követően a fesztivál igazgatója, Martin Maryška és a filmszínház igazgatója, Inci Demirkov köszöntötte a nézőket, egyben ismertették a négy napos program részleteit.