Október 19-én az Ankarai Nagykövetség által szervezett az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen és ünnepi fogadáson beszédet mondott Szőcs Géza miniszterelnöki megbízott és Faruk Özlü, török ipari, tudományért és technológiáért felelős miniszter, a Magyar-Török Gazdasági Vegyes Bizottság török társelnöke.

 

 

A rendezvényen több mint nyolcszázan, a török politikai, gazdasági, tudományos és kulturális élet, valamint a diplomáciai testület képviselői vettek részt. Az est során Papp Norbert festőművész homokanimációs előadást tartott, valamint a Nyári László vezette cigányzenekar adott műsort. Az eseményen a „Két nemzet – egy kamera” fotóprojekt keretében Budapestről és Pécsről készült felvételeket is megtekinthették a meghívottak.

 

 

Kiss Gábor nagykövet köszöntőjében kiemelte, hogy az emléknap alkalmából szervezett  programok bemutatják Magyarország és kulturális értékeink sokoldalúságát, és egyben tisztelegnek a magyar-török barátság előtt is.

 

 

Szőcs Géza miniszterelnöki megbízott – Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletének átadása mellett – beszédében az 1956-os értékek, a szabadság és függetlenség napjainkban is változatlan jelentőségét hangsúlyozta. Törökország és Magyarország a történelem viharos időszakaiban számtalanszor küzdött függetlenségéért, hősiességről, áldozatvállalásról és méltóságról téve tanúságot. A török nép számos alkalommal mutatta ki irányunkban szolidaritását, és ez tettekben is mindig megnyilvánult. Évszázados barátságunk során megtanultuk egymás kultúráját, gondolkodásmódját és életvitelét tisztelni, amely ideiglenesen ekkor szakadt meg, amikor a Vasfüggöny elzárta Magyarországot a nagyvilágtól. Napjainkban már megszabadultunk a történelem e sötét korszakának árnyékától, ugyanakkor számos kihívással szembesülünk a XXI. században is. Ennek fényében különösen nagyra értékeljük Törökország erőfeszítéseit, legyen szó akár a terrorizmus elleni küzdelemről, a menekültek befogadásáról vagy regionális konfliktusok kezeléséről. Támogatjuk Törökországot erőfeszítéseiben, abban, hogy minél szorosabb kapcsolatokat alakítson ki Európával.

 

 

Faruk Özlü miniszter beszédében, az 1956-os hősök iránti őszinte elismerése kifejezése mellett, a magyar-török kétoldalú kapcsolatok minden területen történő, egyre erősödő tendenciáit méltatta. Politikai kapcsolataink stratégiai partnerséggé fejlődtek, amikor 2013-ban megalapítottuk a Magyar-török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács megalapításával, s együttműködésünk a nemzetközi szervezetek vonatkozásában is rendkívüli elégedettségre ad okot. Gazdasági-kereskedelmi kapcsolataink új lendületet nyertek, Törökország jelentős kereskedelmi partnerként tekint Magyarországra. Célunk a kétoldalú kereskedelmi forgalom öt milliárd dollárra történő növelése, s örömteli hír, hogy ehhez közel járunk.