Magyarország Ankarai Nagykövetsége 2018. május 17-én immáron harmadik alkalommal adott a Ramadánhoz kapcsolódóan Iftár vacsorát a török politikai- és közélet meghatározó tagjai számára. A mintegy 130 fő részvételével lebonyolított rendezvény tovább erősítette Magyarország imázsát Törökországban, kiváló lehetőséget nyújtott a török-magyar kétoldalú kapcsolatok további erősítéséhez.

Kiss Gábor nagykövet 2018. május 17-én a Ramadánhoz kapcsolódóan Iftár vacsorát adott, amelyen a magyar-török kapcsolatokban is aktív közéleti szereplők, a török politikai-, gazdasági- és társadalmi élet meghatározó tagjai vettek részt. A kormányzat részéről, Mehmet Bozay, a külügyi európai ügyekért felelős helyettes államtitkára mellett, az európai integrációs-, a honvédelmi, valamint a kulturális és turisztikai minisztérium is helyettes államtitkári szinten képviseltette magát. Az ünnepi vacsorán emellett jelen volt Mehmet Güllüoǧlu, a szíriai menekülteket segítő Török Katasztrófavédelmi Ügynökség (AFAD) elnöke, Professzor Erkan Ibiş, az Ankara Egyetem rektora, valamint számos magyaroroszági befektetésekben érdekelt üzletember. A kiemelt médiaérdeklődés mellett lezajlott rendezvényen több országos sajtóorgánum képviselője is részt vett.

Az ankarai Hilton Hotelben mintegy 130 fő részvételével megrendezett eseményről széles körben számoltak be a török médiában. Kiss Gábor nagykövet köszöntő beszédében hangsúlyozta, már maga is több alkalommal megtapasztalhatta, az Iftár milyen mélyen gyökerezik a török vallási kultúrában is, és a Ramadán ünnepe annyira megragadó, hogy egy nem muszlim vallású ember is ráérez annak spiritualitására, értékeire, az egymás iránti tisztelet és szeretet jelentőségére.

Napjaink humanitárius kihívásait taglalva Kiss Gábor felhívta a figyelmet, Törökországot tisztelet és megbecsülés illeti azért, amit a hazájukból és otthonukból elmenekülni kényszerült emberekért tesz miközben saját biztonságát is számos fenyegetés éri. Ezzel Törökország nemcsak saját magáért, hanem Európa – beleértve Magyarország – biztonságáért is súlyos áldozatokat hoz, amiért a magyarok is köszönettel tartoznak és főhajtással tisztelegnek különösen azon török embertársaik előtt, akik ezért életüket is áldozták. A magyar-török kapcsolatok érintve a misszióvezető elmondta, a két nép történelme során számtalanszor és számos területen érintkezett, s ennek kölcsönösen értékelt eredményei, emlékei vannak, amelyek fennmaradása megannyi híres személyiség önfeláldozó
érőfeszítésének köszönhető. A közös emlékek felkutatása és megőrzése jól tükrözi az egymás iránti tiszteletet, amelynek napjainkban is olyan konkrét eredményei vannak, mint Nagy Szulejmán türbéjének megkezdett feltárása Szigetváron, valamint Gül Baba budapesti türbéjének magyar és török szakemberek szoros együttműködése mellett végéhez közeledő felújítása. A nagykövet szerint a magyar-török együttműködés sok más területen is példaértékűnek tekinthető, hiszen a múlt közös tisztelete a legszilárdabb alapja annak, hogy a jövőben is hűek maradjunk egymáshoz és közös értékeinkhez. A jövőt illetően Kiss Gábor kiemelte, Magyarország továbbra is szilárdan hisz abban, hogy Európa és Törökország jövője elválaszthatatlan.

Magyarország Ankarai Nagykövetsége az Iftár vacsora immáron harmadik alkalommal történt megszervezésével is tisztelegni kívánt a helyi szokások és hagyományok előtt, valamint kifejezni Magyarország elkötelezettségét a magyar-török kapcsolatok további dinamizálása és erősítése mellett.