A török sajtó és közvélemény kiemelt érdeklődése mellett került sor Nagykövetségünk szervezésében a Beyoǧlu és Pécs önkormányzata által közreműködött „Két nemzet, egy kamera” elnevezésű fotókiállítás megnyitójára az isztambuli Taksim téren. Az eseményt Kiss Gábor nagykövet nyitotta meg a két önkormányzat polgármesterével. A város főterének számító ikonikus közterületen („Törökország Szíve”) az érdeklődők közel két hétig tekinthetik meg a pécsi és isztambuli fotósok által készített fényképeket.

A török sajtó kiemelt figyelme mellett, több száz érdeklődő részvételével került sor az isztambuli Taksim téren Pécs és Beyoǧlu önkormányzatának a szervezésében a „Két nemzet, egy kamera” elnevezésű fotókiállítás megnyitójára. Az ünnepi rendezvényen részt vett, valamint beszédet mondott Dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város Polgármestere, Ahmet Misbah Demircan, Beyoǧlu Önkormányzatának Polgármestere, valamint Kiss Gábor nagykövet.

Beyoǧlu és Pécs polgármesterei ünnepi beszédükben a két önkormányzat közötti együttműködés fontosságát méltatva elmondták, a jövőben még szorosabbra kívánják fűzni kapcsolataikat, amelynek első lépése a Taksim téren elhelyezett kiállítás.

Kiss Gábor nagykövet beszédében a kiállítás kapcsán elmondta, a „Két Nemzet Egy Kamera” elnevezésű kulturális kezdeményezés célja eredeti formájában Ankara és Budapest együttes bemutatása volt, azonban az esemény sikerességére való tekintettel megfogalmazódott az a szándék, hogy a két főváros után Pécs és Isztambul Beyoğlu kerülete is bemutatásra kerüljön fényképeken keresztül. A misszióvezető reményét fejezte ki, hogy a komoly művészi értéket képező felvételekből készített válogatás méltó módon járul hozzá a török és a magyar kultúra kölcsönös megismeréséhez, valamint a két önkormányzat közötti kapcsolatok szorosabbra fűzéséhez.

Az Isztambul főtereként számon tartott Taksim téren közel két hétig lesz megtekinthető a Nagykövetségünk szervezésében létrejött fotókiállítás, amelynek során várhatóan több tízezer látogató fogja megtekinteni a Pécs városáról készült fényképeket, ily módon is népszerűsítve a várost és Magyarországot. A rendezvény a magyar kultúra promótálása mellett nagyban hozzájárul a Pécs és Beyoǧlu városrész közötti testvérvárosi kapcsolatok további erősítéséhez. A rendezvényt a két önkormányzat és szponzoraink segítségével sikerült megszervezni.