Magyarország Ankarai Nagykövetségének 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 170. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi rendezvénysorozata záró eseményeként 2018. március 13-án került sor Izmirben Kossuth Lajos emléktáblájának avatására, majd ezt követően Csorba László történész professzor előadására Kossuth munkásságáról. A programot nemzeti ünnepi fogadás zárta.

A város kikötőjében kialakított emlékhelyen közel kétszáz meghívott részvételével, nagy sajtóérdeklődés mellett Kiss Gábor nagykövet felavatta - Izmir város polgármesterével, illetve Christopher Dologh, Magyarország izmiri tiszteletbeli konzuljával közösen - az Üçkuyular kikötőben elhelyezett Kossuth emléktáblát.

Avatóbeszédében Kiss Gábor nagykövet hangsúlyozta, a forradalom legfontosabb eredményei közé sorolható az első felelős magyar kormány megalakulása, a magyar nemzettudat megszilárdulása, és a nemzeti összetartozás alapjainak a megszilárdítása, melyek a jelenkori Magyarország alapjait képezik.  

Az emléktábla avatását követően, a délután folyamán Csorba László történészprofesszor tartott előadást a résztvevők számára „Kossuth Lajos, Törökország és a Magyar Forradalom és Szabadságharc” címmel. A prezentáció átfogó és részletekbe menő ismertetést adott az érdeklődő közönségnek a 48-as eseményekről és törökországi vonatkozásairól.

A rendezvénysorozatot a nagykövetség által szervezett nemzeti ünnepi fogadás zárta. Beszédében Kiss Gábor nagykövet felhívta a figyelmet arra, hogy Izmir a 48-as történéseken túl is fontos szerepet játszott a magyar-török kapcsolatokban. Többek között magyar kőművesek építették a város egyik jelképének, az Atatürk szobornak a talapzatát, valamint a környék vasúti, vízlecsapolási és egyéb vízügyi munkálatain is részt vettek magyar szakemberek. Hozzátette, a török-magyar kapcsolatok szempontjából Izmir és térsége jelenleg is a fejlődés egyik záloga politikai, gazdasági, és kulturális aspektusból egyaránt, amelyet tovább erősít az év elején megalakult Izmiri Magyar Baráti Társaság.