Helyi V4 elnökségi programunk keretében 2018. március 27-én került sor a Visegrádi országok ankarai nagyköveteinek ismeretterjesztő előadásra az ankarai Közel-Keleti Műszaki Egyetemen az intézmény diákjai számára a V4 csoport történetéről, jelenéről, valamint célkitűzéséről. A képviseletvezetők prezentációikban bemutatták az együttműködés néhány fontosabb nemzetközi aspektusát (Nyugat-Balkán, Keleti Partnerség), s ezen belül természetesen a V4-ek és Törökország kapcsolatainak alakulását. A rendezvényen a hallgatók nagy számban vettek részt, aktívan éltek a kérdezés lehetőségével is, ami a téma iránti fokozott érdeklődésüket mutatta.

A Törökország egyik legpatinásabb felősoktatási intézményének számító Közel-Keleti Műszaki Egyetem (Ortadoǧu Teknik Üniversitesi - ODTÜ) Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének meghívására a Visegrádi országok ankarai misszióvezetői 2018. március 27-én előadást tartottak az intézmény nemzetközi kapcsolatok szakos hallgatói számára a Visegrádi Csoportól. A V4 országok nagykövetei előre egyeztetetett tematika alapján adtak képet a csoport múltjáról, jelenéről jövőbeni célkitűzéseiről.

Kiss Gábor nagykövet – a soros elnökség képviselőjeként is – átfogó tájékoztatást adott a jelenlévők számára a Visegrádi Együttműködés történetéről, annak fejlődési szakaszairól, az együttműködést meghatározó fontosabb elvekről és célokról, valamint a soros magyar elnökség programjáról, illetve annak gyakorlati megvalósulásáról. 

A magyar misszióvezető előadásában részletesen kifejtette a magyar elnökség programjának regionális és globális politikai aspektusait, kiemelve a V4-TR kapcsolatok fontosságát. Hangsúlyozta, hogy a V4-ek stratégiai fontosságú partnerként tekintenek Törökországra, amely – a magyar elnökségi álláspont szerint is – megkerülhetetlen a közel-keleti térség stabilizálásában, valamint a migrációs válság kezelésében. Hozzátette, a Visegrádi Csoport határozottan támogatja az EU-török kapcsolatok elmélyítését célzó törekvéseket.

A fentieket kiegészítve a szlovák, a cseh és a lengyel misszióvezetők a V4-ek kulturális, gazdasági, valamint nemzetközi tevékenységéről számoltak be. Ez utóbbi keretében kitértek az V4 együttműködés Európai Unión belüli jelentőségére, valamint a Nyugat-Balkán, a Keleti Partnerség és a V4+ együttműködési területek, illetve formák jelentőségére.

A program nagy érdeklődés mellett, több mint százötven hallgató részvételével zajlott le. A nagyköveti előadásokat kérdések követték, amely során elsődlegesen az EU-V4 kapcsolatokról, a Visegrádi országok migrációval kapcsolatos álláspontjáról, valamint aktuálpolitikai eseményekről kérdeztek a résztvevők.

A rendezvény kiváló alkalmat jelentett a V4-ek, valamint a magyar elnökségi program népszerűsítésére, tovább növelve a csoport ismertségét és presztízsét Törökországban.     

Elnökségi évünk végéig még tervezzük, hogy hasonló közös előadást tartunk a török KÜM Diplomáciai Akadémiájának hallgatói számára is.