2018. május 25-én nagykövetségünk szervezésében az Ankara Egyetem Bölcsészettudományi Karán – szakmai előadással egybekötve – került bemutatásra „A Kelet magyar kutatói” c. kiállítás. A megnyitón beszédet mondott a Bölcsészettudományi Kar dékánja, Kiss Gábor nagykövet, valamint előadást tartott Erdal Çoban professzor.

Az egyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős titkára által moderált eseményen nagy számban vettek részt az egyetem tanárai, hallgatói, valamint az ankarai magyar közösség tagjai közül. Az Ankara Egyetemmel kialakított szoros együttműködést méltatva Kiss Gábor nagykövet beszédében kiemelte, az egyetem azért is méltó helyszíne a kiállításnak, mert évtizedek óta itt működik a Hungarológia Tanszék, ami szintén jól mutatja népeink egymás iránti töretlen érdeklődését. A jelen kiállítás átfogó képet ad arról, milyen sokféle módon indultak útra magyar tudósok és felfedezők, hogy feltárják közös történelmi értékeinket. A kiállítás ugyanakkor kiválóan érzékelteti a magyar-török barátság, valamint a kulturális és a tudományos együttműködés erősségét, szellemiségét is. A nagykövet röviden kitért azokra a magyar tudósokra, akik közös gyökereink, kultúránk különböző aspektusainak feltárásában aktívan vettek részt, mint például Bartók Béla, aki a közös zenei vonásainkat tanulmányozta, Vámbéry Ármin pedig a turkológia egyik megalapítója nyelvi közösségünket kutatta.

Az egyetem részéről Prof. Dr. İhsan Çiçek dékán üdvözölte a hallgatóságot. Beszédében méltatta a mélyen gyökerező magyar-török tudományos és oktatási kapcsolatokat, valamint az egyetem és az ankarai magyar nagykövetség közötti egyre bővülő együttműködést.

A köszöntő beszédeket követően Erdal Çoban professzor, a Hungarológia Tanszék vezetője tartott előadást a kiállítás keretében bemutatott magyar kutatókról, azok munkásságáról, külön kiemelve tevékenységük török, illetve törökországi vonatkozásait.

Az egyetem részéről elismeréssel adóztak az előadással egybekötött ismeretterjesztő kiállítás előtt, amely hasznos és számos új információt adott a diákoknak.