2018. november 21-én, Izmirben, az Ahmed Adnan Saygun Művészeti Központban került sor a „Két Nemzet Egy Kamera” című kiállítás megnyitójára. A kétoldalú gazdasági, kereskedelmi és társadalmi kapcsolatok, valamint az országimázs erősítése céljából nagykövetségünk által 2016-ban indított projekt újabb állomását képező kiállítás keretében a magyar és török fotósokból álló csapat az izmiri önkormányzat és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal támogatásával ezúttal Izmirben és Tokaj-Hegyalja térségében készített fényképei kerültek bemutatásra.

A kiállítást Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg. Az ünnepi rendezvényen ugyancsak részt vett, valamint beszédet mondott Aziz Kocaoğlu, Izmir város polgármestere, valamint a projekt eddigi fotói alapján kiadásra került új album szponzora, Can Özoğuz.

Köszöntőjében Kiss Gábor nagykövet ismertette a kezdeményezés történelmi előzményeit és méltatta a projektben résztvevők odaadását, szerepvállalásukat országaik kölcsönös megismertetésében. A nagykövet ugyancsak köszönetet mondott azoknak, akik a kiállítás létrejöttét támogatták.

Aziz Kocaoglu polgármester örömtelinek nevezte, hogy Kossuth Lajos emléktáblájának az Üçkuyular kikötőben idén tavasszal történt felavatását követően Izmirben egy újabb kiemelkedő jelentőségű magyar vonatkozású eseményre került sor a „Két Nemzet Egy Kamera” kiállítás révén. A város elöljárója hangsúlyozta, e rendezvények is hozzájárulnak  Magyarország és Törökország egyébként is kiváló kapcsolatainak további fejlődéséhez.

Dr. Kövér László házelnök megnyitó beszédében szólt a magyar-török kulturális kapcsolatok történelmi aspektusairól, valamint kiemelte az erre építkező, a kortárs magyar művészet bemutatására vonatkozó törekvéseinket, mint a társadalmak közötti érintkezések erősítésének és jövőbeni folytatásának egyik fontos elemét. Házelnök úr megerősítette, mindkét ország részéről adott a politikai akarat kapcsolataink további fejlesztésére, ami nem önmagáért való cél, ezt a jövő nemzedékeinek érdekében is tesszük. Meggyőződése szerint a kiállítás azért is került méltó helyre, mert Izmir városa a török és magyar nemzet közötti szolidaritás jelképe, így az 1948/49-es Forradalom és Szabadságharchoz is több tekintetben kapcsolódik. Emellett a dinamikusan fejlődő Izmir napjainkban is központi szerepet tölt be a kiváló török-magyar együttműködés erősítésében.

A rendezvényen több mint száz fő vett részt, közöttük Izmir város vezető személyiségei, az Izmiri Török-Magyar Baráti Társaság tagjai és szimpatizánsai, a gazdasági élet számos képviselője, közöttük többen más városokból látogattak el az eseményre.