Idén is egyetlen célja van a magyar külpolitikának: a magyar érdek képviselete - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten. Szijjártó Péter hangsúlyozta: az elmúlt időszakban képviselt politika nyomán azon kevesek közé tartozunk, akik a régiónk életét meghatározó jelentős hatalmakkal kiegyensúlyozott kapcsolatot tartanak fenn , így az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Németországgal, Kínával és Törökországgal is.

A tárcavezető kiemelte: minden ügyben a magyar külpolitika kizárólag a magyar érdek alapján hoz döntéseket. A szolgalelkűséget sehol sem jutalmazzák, az hosszú távon az adott ország kárára válik, így ahogy eddig, úgy a magyar külpolitikát idén is "Budapestről, a Bem térről" irányítják, nem máshonnan - tette hozzá.

A külügyminiszter kifejtette: az elkövetkező egy év külpolitikai szempontból biztosan a hidegháború lezárását követő időszak egyik legizgalmasabb éve lesz, amelyet a határozottan patriótább amerikai kormányzat, a lehetséges orosz-amerikai közeledés, az EU-orosz ellentét és a gazdasági szempontból továbbra is expanzióban lévő Kína határoz meg.

Mint mondta, a vitákat korábban is azért vállalták fel, hogy sikerre vigyék a magyar külpolitikát, és ha idén is lesznek ügyek, amikor ki kell állni a magyar álláspont mellett, akkor ismét vállalják a vitákat.

Idén is mindenkinek megadjuk és mindenkitől elvárjuk a tiszteletet - fogalmazott.

Szijjártó Péter az idei év első felének külpolitikai vonatkozású eseményei között említette Vlagyimir Putyin orosz elnök jövő csütörtöki budapesti látogatását, amelyen gazdasági, energetikai és kulturális kérdésekről lesz szó. A hivatalos program már szerdán megkezdődik, ekkor lesz külügyminiszteri megbeszélés is. Csütörtökön a déli órákban érkezik Vlagyimir Putyin, ekkor lesz egy szűk körű találkozó, plenáris megbeszélés, nemzetközi sajtótájékoztató és munkaebéd - mondta. Hozzátette: tökéletes a látogatás időzítése, hiszen így hallhatják az orosz álláspontot az orosz-amerikai közeledés lehetőségéről.

Közölte: májusban Kínába látogat Orbán Viktor miniszterelnök, találkozik a kínai elnökkel és előadást tart az Egy övezet, egy út fórumon. Idén pedig Budapesten rendezik Kína és 16 kelet-közép-európai ország találkozóját - tette hozzá.

Elmondta: lesz magyar-török, magyar-szerb és magyar-szlovén kormánycsúcs is. Sor kerül az izraeli miniszterelnök látogatására. Továbbá első alkalommal ül össze a magyar-iráni gazdasági vegyes bizottság - sorolta. Hozzátette: emellett a Fülöp-szigeteken magyar nagykövetség nyílik.

Megjegyezte: a román külügyminiszter február 27-én Budapestre látogat és előadást tart a nagyköveti értekezleten.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy a nyáron Magyarország átveszi a visegrádi csoport elnöki tisztét, és elnökségi programjának fő elemei a hiányzó északi-déli irányú összeköttetések kiépítése, az átállás a digitális gazdaságra, az energiabiztonság, valamint a Brexit kapcsán képviselt álláspont összehangolása.

Szijjártó Péter újságírói érdeklődésre arról is beszélt, Európa komoly lépéskényszerbe került azzal, hogy Donald Trump lett az amerikai elnök, az Egyesült Államok és Oroszország pragmatikus együttműködésbe kezdhet, Nagy-Britannia pedig elhagyja az EU-t. Az uniónak komoly lépéseket kell tennie, hogy ne veszítsen súlyából a világgazdaságban és a világpolitikában - vélekedett.

Kérdésre azt is elmondta: jelenleg 143 magyar katona szolgál Észak-Irakban. Korábban is küldtünk fegyvereket és lőszereket, most 65 gépfegyvert és az azokhoz tartozó lőszerállományt küldjük a honvédség készletéből, az egyeztetések erről még zajlanak - közölte.